Platnene pelene su zdravije za dete

Platnene pelene su zdravije za dete

images (26)

Sve reklame za jednokratne pelene naglašavaju suvoću kao čarobno rešenje za zdravu guzu. Vlaga nije jedino što smeta dečijoj koži, smeta joj dugo zadržavanje prljavštine, pregrejavanje, veštački materijali i nedostatak vazduha. Superupijajući sloj u jednokratnim pelenama koji odvlači vlagu od detetove kože može je previše isušiti. Taj sloj je napravljen od natrijum poliakrilata i može se prepoznati u vidu malih komadića mekanih kristala na detetovoj guzi. Takođe, upravo zbog osećaja suvoće dete nije svesno svojih fizioloških funkcija, što je jedan od glavnih uzroka zašto deca danas nose pelene mnogo duže nego što je to bilo pre upotrebe jednokratnih pelena.

Platnene pelene se prave od prirodnih materijala i ukoliko se pravilno održavaju ne sadrže hemikalije koje mogu štetiti dečijem zdravlju. Koriste se sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju vazduh pa bebina guza diše i ne pregreva se. U platnenoj peleni dete može osetiti kada je mokro i dati vam znak da je vreme da se pelena promeni. Na ovaj način, svesno svojih fizioloških funkcija, ranije će se odvići od pelena.

Kod većine dece pelenski osip zavisi od čistoće dečije kože i prozračivanja. Upravo iz tog razloga pelene je potrebno menjati čim su ukakane, a mokre pelene redovno menjati na svaka 2-3 sata. Za decu koja imaju osetljiviju kožu platnene pelene su svakako bolje rešenje – uz što manju upotrebu jakih deterdženata, bez omekšivača, koristeći pelene i zaštitne gaćice isključivo od prirodnih materijala, osetljiva dečija koža biće u boljem stanju nego u jednokratnim pelenama.

U poslednjih četrdesetak godina od kako se upotrebljavaju, jednokratne pelene nisu donele ništa pozitivno za zdravlje dece – pojava pelenskog osipa se povećala, deca se teže odvikavaju od nošenja pelena, a neka istraživanja su povezala pregrejavanje testisa u jednokratnim pelenama sa kasnijom neplodnošću.

Istraživanja su pokazala sledeće podatke za SAD:

1955. godine – manje od 10% beba je imalo pelenski osip
1991. godine – 78% beba je imalo pelenski osip

Kao najverovatniji razlozi za povećanje pelenskog osipa navode se: reakcije na hemikalije, nedostatak vazduha, povišena temperatura unutar pelene, suviše retko menjanje pelena jer roditeljima izgledaju suve.

Ostavite odgovor

Anti-Spam Quiz:

Zatvori meni
×
×

Cart