Selected:

LUCERKA (alfalfa) u prahu 150 g

1,790.00 RSD

Out of stock

LUCERKA (alfalfa) u prahu 150 g

1,790.00 RSD

Lucerka je bogati beta-karotinom, vitaminima B,C i E i vitaminom K, kao i mineralnim materijama: kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem.

Nema na stanju

Šifra proizvoda 0137 Kategorija: Oznake: , , , , ,

Opis proizvoda

LUCERKA u prahu

 

U narodu širom sveta, od davnina se primenjuje lucerka zbog njenih korisnih svojstava, iako je ona u našoj sredini poznata uglavnom samo kao izvor stočne hrane. Današnja naučna istraživanja potvrđuju da su delovi lucerke koji rastu iznad zemlje-lišće-bogati beta-karotinom, vitaminima B,C i E i vitaminom K, kao i mineralnim materijama: kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem. Kalcijum i fosfor su neophodno potrebni za normalan rast i razvoj kostiju i zuba.

Zbog visokog sardržaja hlorofila, lucerka ispoljava i određena detoksikaciona dejstva. Engleski naziv lucerke je alfalfa. Ovaj je naziv, međutim, arapskog porijekla, a po značenju je otac, najverovatnije zbog toga što su lucerki od pamtiveka pripisivana osobita korisna svojstva, kao i dejstvo u smislu jačanja organizma. Ona može sa uspjehom da pomogne i kod akutnih i hroničnih smetnji organa za varenje. Pomaže kod nadutosti, ulkusa, gubitka apetita, jer, slično sirovom kupusu, sadrži vitamin U. Ovaj se vitamin (U) danas često primjenjuje kod peptičkog ulkusa (peptički ulkus ili grizlica može da se javi na sluzokoži jednjaka, želuca ili crijeva, a nastaje zbog gubitka otpornosti sluznice prema nagrizajućem dejstvu želudačnog soka koji u sluznici stvara “rane”). Alkalno dejstvo lucerke povoljno djeluje kod ovih problema, jer neutralizuje kiseli želudačni i/ili crijevni sadržaj. Ova biljka pomaže apsorpciju i ugradnju mnogih materija u organizam, kao što su ugljeni hidrati, bjelančevine, kalcijum i gvož|e, kao i nekih drugih oligoelemenata. Kod dojilja pospješuje i lučenje mlijeka.
Pošto sadrži visoke doze liposolubilnih vitamina koji se nakupljaju (kumulišu) u organizmu, lucerka sme da se uzima najviše tri mjeseca, a potom treba da se napravi pauza dva mjeseca. Biolog Frank Boner je nazvao lucerku “Velikim isceliteljem” jer, prema njegovim naučnoistraživačkim rezultatima, ova biljka sadrži 8 životno važnih enzima. Pored toga, u svakih 100gr lucerke, može da se nađe po
8000 I.J. (internacionalnih jedinica) vitamina A i 20.000 do 80.000 I.J. vitamina K.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “LUCERKA (alfalfa) u prahu 150 g”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Anti-Spam Quiz:

Zatvori meni
×