Biljna pljeskavica

Sastojci:

– 220 g (1,5 šolje) sirovog badema
– 115 g (3/4 šolje) crvene paprike
– 120 g (3/4 šolje) crnog luka
– 90 g (3/4 šolje) celera
– 1 čen belog luka
– 2 supene kašike peršuna
– 3 supene kašike soja sosa
– 1/2 čajne kašičice bibera
– 110 g (1 šolja) mlevenog lanenog semena

Priprema:

Badem potopiti u vodu 8-12 sati, zatim staviti u dehidtator 8 sati. Potom badem staviti u električni secko (fud procesor) ili neki drugi mlin i samleti ga. Papriku, luk, celer, beli luk i peršun iseckati sitno i dodati u električni secko, a preko toga staviti ostale sastojke (biber i soja sos). Blendati dok se masa ne sjedini. Izvaditi smesu i staviti je u činiju sa mlevenim lanenim semenom. Mešati kašikom dok smesa ne pokupi svo laneno seme. Praviti oblike po želji (u obliku pljeskavica). Po ređati na policu od dehidratora.
Sušiti na 43°C oko 5 sati.

Lepinje za pljeskavicu

Sastojci:

– 1/2 supene kašike susama
– 150 g mlevenog lanenog semena
– 80 ml vode
– 2 supene kašike maslinovog ulja
– prstohvat morske soli
– 400 g (2 šolje) kamuta (ako nema može i obična pšenica)

Priprema:

Kamut isprati u tri vode i potopiti u vodi 8-12 sati, potom ga isprati i ostaviti ga u tegli još 12 do 24 sata. Poželjno je teglu staviti na sunce zbog bržeg klijanja.

Napomena:

Kamut je hranljiviji od obične pšenice, ima više minerala, i 65% više amino ki selina, a nivo proteina je za 40% viši nego kod obične pšenice. Kamut je zato visoko-energetska žitarica, odlična hrana za sportiste i one koji se bave fizičkim radom. Isklijali kamut staviti u električni secko (fud procesor), blendati dok se seme ne razbije. Zatim dodati maslinovo ulje i vodu, i ponovo blendati. Dobijenu smesu prebaciti u posudu, po želji dodati malo mlevenog lanenog semena. Nauljiti ruke maslinovim uljem i od smese napraviti 12 diskova. Položiti diskove na nauljeni papir za dehidrator. Preko diskova staviti susamovo seme i utisnuti u smesu. Staviti u dehidrator i sušiti na 43°C oko 3 sata. Okrenuti strane i sušiti još 3 sata. Trebalo bi da budu suve spolja, a mekane iznutra. Servirati sa crnim lukom, paradajzom, zelenom salatom, lucerkom i sosom po želji.

Predlog:
Možete umesto lepinje koristiti listove zelene salate ili listove kupusa.

Оставите одговор

Anti-Spam Quiz: