Vesti iz zdravlja

vesti iz zdravlja

Lečenje je stvar vremena, a u nekim slučajevima stvar prilike

Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana

Mnogi se dive, malo njih zna

Danas, više nego ikad, propagira se zdrav način života koji podrazumeva veliko „ne“ za slatkiše. I to iz sasvim opravdanog razloga. Nekontrolisan unos šećera izaziva zavisnost. Tako da, nemojte se pravdati i pronalaziti razloge za neumerenost u slatkom, to nikome ne koristi, a naročito ne vama. Ukoliko znate da ne možete lako da odolite ovom izazovnom „neprijatelju“, probajte da se pridržavate sledećih strategija koje ću vam predstaviti.

Kada se pomenu proteini i njihov unos, prva asocijacija je meso, dok su proteini iz biljaka dugo bili manje zastupljeni, skoro nepoznati.  Kako su nam sve dostupnije  biljke koje znamo kao  “superhrana”,  proteini iz mesa se mogu  efektno zameniti.

Biljni proteini, sa sobom nose i preko potrebna vlakna i minerale.  Na listi zdravih nutrijenata nalaze se i omega tri masne kiseline, zdravi ugljeni hidrati i namirnice koje su jednako zdrave, a bez glutena, za sve one koji ga ne tolerišu.

Najmanje 99% ugljenih hidrata koje unosimo potiče iz voća, povrća i žitarica. Kada se ove namirnice unose u neobrađenom, neprerađenom i prirodnom stanju, veliki deo ugljenih hidrata se nalazi u takozvanom “složenom” obliku. To znači da se oni tokom varenja razlažu na kontrolisan, regulisan način. U ovu kategoriju ugljenih hidrata spada puno oblika vlakana, od kojih većina ostaje nesvarena – ali ipak obezbeđuju značajne koristi po zdravlje. Pored toga, osim ovim složenim ugljenim hidratima celovite namirnice obiluju vitaminima, mineralima i dostupnom energijom. Voće, povrće i integralne žitarice predstavljaju najzdraviju hranu, i prvenstveno su sačinjene od ugljenih hidrata.

Ishrana je povezana sa voljnim i svesnim činom. Ona zavisi od slobodne volje pojedinca. Zbog toga je neophodno duboko unutrašnje ubeđenje da bi se loše navike u ishrani zamenile zdravijim. Varenje je, za razliku od unošenja hrane, nesvestan čin. Ono podrazumeva sve procese koji se odigravaju sa hranom u našem organizmu, do njene potpune asimilacije. U normalnim uslovima, u odsustvu patoloskih poremećaja, kvalitetna ishrana omogućuje i pravilan rad naših organa za varenje. Tokom poslednjih decenija, nutricionisti su posebnu pažnju obratili na nekoliko ključnih aspekata hrane:

Za bebe stare najmanje 6 meseci. Podesiti MASNOĆU u napitku prema STAROSTI bebe. Koristiti VIŠE MASNOĆA za bebe mlađe od godinu dana. Koristiti manje masnoća za bebe starije od 2-3 godine. Prilagoditi potrebama vaše bebe! Napraviti mali prorez na cucli od flašice za lakše hranjenje! Ove napitke, svakako, mogu da koridte i odrasle osobe.

Blendajte sve sastojke “piškote” oko minut. U brzi blender staviti mango, sok od limete, limetinu koru, indijski orah, kokosovo ulje, agavin sirup, kokosov krem, mentu i vanilu. Blendajte dok ne postane kremasto. Koristite kalupe kao što je prikazano na slici. Sipajte “piškotu” i Kremasti deo u kalupe i stavite ih u zamrzivač na oko 2 sata. Izvadite ih iz zamrzivača i neka odstoji 5 minuta. Ako počnu da se raspadaju vratite ih u zamrzivač. Koristeći palčeve, nežno ih potisnite na tanjir. Sačekajte još 5 minuta pre služenja ili ih stavite u frižider.
Ukrasite svežim listovima nane, limetinom korom i / ili kriške manga.

Vitamini B grupe uključeni su u stotine različitih hemijskih procesa u organizmu. Pomažu da dobro spavamo, imamo dovoljno energije, doprinose da se osećamo zadovoljno. Njihov nedostatak direktno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

U kompleks vitamina B spadaju sledeći vitamini, koji pored brojeva uz slovo B imaju i druge nazive pod kojima su poznati: B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B7 – biotin, B9 – folna kiselina, B12 – cijanokobalamin, kolin i inozitol. Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u organizmu, a u mnogim procesima učestvuju zajedno. Na primer, tiamin, riboflavin, biotin i niacin zajedno učestvuju u proizvodnji energije, dok piridoksin, cijanokobalamin i folna kiselina – učestvuju u konverziji homocisteina (faktor koji utiče na zdravlje krvnih sudova, kao što ćemo kasnije videti). Vitamin B12 i folna kiselina učestvuju u procesu razvoja tkiva.

SIMPTOMI – simptomo se ne razvijaju uvek, ali ako se pojave, početak je obično iznenadan i javlja se palpitacija (nepravilni otkucaji srca). U ostale simptome spadaju: blaga glavobolja, koja može ponekad dovesti do pada u nesvest, kratkoća daha, bol u grudima. Moguće komplikacije su šlog i zatajenje srca.

UZROCI – radi se o abnormalnom radu srca. Kod uobičajenijih palpitacija, srce povremeno preskoči jedan-dva otkucaja, ali se to samo ispravi. Kod srčane aritmije nije tako. Oni se ne normalizuju sami od sebe i mogu dovesti do fatalnog srčanog napada. Aritmija obično snalazi ljude starije od 50 godina. Sledeće sugestije tiču se aritmije. A vi možda imate i neku drugu vrstu srčanog problema.

KAKO OVA FORMULA RADI

Utrljajte u slepoočnice kod glavobolje, ili na glavu ili grudi kod zagušenja. Koristite ga da vam prestane svrab i bol ujeda komarca i uboda pčele – lista je skoro beskrajna. Sve što možemo da kažemo je, probajte i videćete šta mislimo. Da će se dve nedelje oporavka sesti na samo nekoliko dana. Sledećeg jutra videćete neverovatno isceljenje koje je došlo.

Eterično ulje zimzelena, kristali mentola, skorpion paprika i đumbir su poznati po tome što smanjuju upale, smanjuju bol i povećavaju cirkulaciju, što sve dovodi do bržeg ozdravljenja. Arnika, neven, gavez i kantarion  su poznati po tome da značajno ubrzavaju oporavak od modrica, udaraca ili bilo koje druge traume tela i kostiju.

U ovom kratkom videu otkrićete zapanjujuće činjenice koje se kriju iza GMO prevare ( genetski mogifikovanog organizma ). Kako nastaje GMO seme? Kako paradajiz raste na minusu? Da li ima ljudiskih gena u GMO hrani? Kakve posledice ostavlja na eko sistem GMO usevi? Sve to saznajte u kratkom videu. Za više informacija pročitajte u knjiz

Sastojci:

– 1 grejpfrut

– 1 šolja malina

– 2 jabuke

– 1 šaka ginka

Priprema: Sve sastojke oprati i iscediti u sokovniku.

Krajem 20. Veka proizvedena je prava poplava novih anti-hipertenziva – lekova koji delotvorno snižavaju krvni pritisak. Neki među njima doslovno spašavaju mnoge živote. Ali, najveći deo njih donosi trenutne rezultate, odnosno brza rešenja kojima smo mi, ljudi 21. Veka, toliko skloni.

Ali ako ih bolje proučimo, uočićemo i neke razočaravajuće činjenice: oni, zapravo, NE LEČE hipertenziju.U nekim slučajevima seantihipertenzivi moraju uzimati celog života. Njihove neugodne popratne pojave mogu biti umor, depresija, nedostatak polne želje i impotencija. Dok nam takvi lekovi pomažu da se sačuvamo od moždanog udara, oni nas ne štite od koronarne ateroskleroze (začepljenja srčanih krvnih žila). Štaviše, neke grupe anti-hipertenzivnih lekova mogu podsticati aterosklerozu time što povisuju holesterol u krvi, i povećati rizik od razvoja šećerne bolesti i gihta.

Konkretno, ljutim papričicama. Istraživanja pokazuju da njihov ljuti sastojak, kapsaicin, može da donese nekoliko zdravstvenih dobrobiti, evo kojih.

Pomaže da jedemo svesnije. Istraživanja ukazuju da se oni koji jedu ljutu hranu često osećaju sitije od onih koji je ne jedu, što može da smanji šanse da se prejedemo. Ljutu hranu ne možemo da jedemo previše brzo, što daje mozgu više vremena da pošalje signal da smo siti. Dakle, ako postoji neka hrana koju jedete nesvesno dok ne preterate – zaljutite je. Više nećete moći da je jedete nesvesno i mehanički.
Može pomoći da smršamo. Kapsaicin je termogena supstanca, što znači da podiže telesnu temporaturu i privremeno pojačava metabolizam i ubrzava sagorevanje kalorija. Kapsaicin može takođe da smanji apetit i pomogne da manje žudimo za hranom. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obesity(2005) utvrdilo je da je uzimanje kapsaicina povećavalo sitost kod ispitanika i pomoglo da smanje ukupni unos kalorija i masti.

Sastojci:

– 2 stabljike celera
– 2 šargarepe
– 1 čen belog luka
– 1 jabuka
– 1 cm korena đumbira
– 1/2 limuna

Priprema: Sve sastojke oprati i iscediti u sokovniku

Ceđeni sokovi od voća i povrća su polazna osnova, fundamentalan i najvitalniji deo procesa regeneracije, čišćenja i samoizlečenja našeg organizma. Bez ceđenih sokova i striktnog posta na njima, znači bez konzumiranja ikakve hrane u čvrstom stanju, jedno određeno vreme, koje pak zavisi od inteziteta i stepena oboljenja, nema izlečenja i saniranja problema. Ova konstatacija pogotovo važi kod težih oboljenja i oblika bolesti gde nema apsolutno nikakve šanse da se telo izbori sa nataloženim otrovima i toksinima i da pokrene proces čišćenja i revitalizacije. Najjednostavnije pojašnjeno i rečeno organizam nema snage i energije za tako nešto upravo   …

Prerađena hrana štedi dosta vremena, a ovo je čini privlačnom ljudima koji su zatrpani obavezama i onima koji ne vole da kuvaju. Pored toga, većina prerađene hrane ima povoljne cene, pa je kupcima još teže da joj se odupru. Velika većina prerađene hrane nije zdrava. Uopšteno govoreći, ona u sebi sadrži veoma malo hranljivih materija, posebno malo antioksidanata i vitamina, a u isto vreme mnogo kalorija. Takođe sadrži i veštačke materije koje mogu biti veoma štetne. Ovo su 4 najštetnije grupe prerađenih proizvoda:

Spirulina (Arthrospira platensis i Arthrospira maxima) je jednoćelijska plavo-zelena alga koja gradi spiralne niti vidljive mikroskopom, mirisa i ukusa sličnog morskoj travi. Može se naći u slatkim vodama, jezerima i rekama, na mestima sa dosta sunca. Najbolje uspeva u sredini bez pesticida. Zbog toga je, iako se danas kultiviše za proizvodnju dodataka u ljudskoj ishrani, potpuno organski izvor proteina, esencijalnih amino i masnih kiselina, gvožđa i vitamina, a posebno karotenoida.

Ova mikroalga u svom sastavu ima preko 100 hranljivih supstanci i predstavlja izvanredan i najpotpuniji nutritivni dodatak ishrani.

Danas su se mnogi širom sveta uverili u njenu veliku nutritivnu vrednost i u njeno povoljno delovanje na zdravlje i telesnu energiju.

Opis i poreklo

Mak je jednogodišnja biljka koja ima ružičaste, bele, narandžaste, crvene ili ljubičaste cvetove. Zrela makova glavica spolja je naborana. Unutar glavice nalazi se nekoliko odeljaka koji sadrže stotine semenki. Semenke su sićušne, bubrežastog oblika, orašastog ukusa i hrskave teksture. Mogu biti smeđe, sivo-plave i žute boje. Ulje maka dobija se hladnim presovanjem sirovog semena i ono je jestivno kao i svako drugo ulje od semena.

Energetska i nutritivna vrednost

Energetski sadržaj 100 g semenki maka iznosti 533kcal / 2231kJ. Od toga je 45% masti, 24% ugljenih-hidrata i 18% proteina. Od vitamina izvrstan je izvor Tiamina (0,85 mg što čini 56% RDA), Piridoskina (0,4 mg što čini 22% RDA), a dobar je izvor Folne kiseline (35 µg što čini 17% RDA), Riboflavina (0,2 mg što čini 12% RDA), i vitamina E (1,1mg što čini 11% RDA).

Kakvo je zdravstveno stanje jednog pušača.Sledeći prikaz na najbolji mogući način dočarava šta sve činimo svome napaćenom organizmu konzumiranjem ovog otrova.Šta se sve dešava u telu i koje probleme konstantno stvaramo a da mnogo toga,gotovo svega, uopšte nismo ni sveni.

 

Takozvana hidrogenizovana ulja (biljna ili ne, potpuno svejedno) skorašnji su pronalazak – star stotinak godina. Čitav vek su bila hvaljena i reklamirana, da bi se na kraju pokazalo da su veoma štetna za ljudski organizam.

Tehniku hidrogenizacije pronašao je francuski nobelovac Pol Sabatije, negde oko 1890. godine. Hidrogenizacija je proces zagrevanja ulja i propuštanja mehurića vodonika kroz njega. Na taj način masne kiseline u uljima vezuju nešto vodonika, što ih čini gušćim. Ako se ulje potpuno hidrogenizuje, dobijate čvrstu mast, ali ako se proces prekine na pola, dobija se delimično hidrogenizovanu mast sličnu puteru – samo što je daleko jeftinija. Zbog cene je proizvođači rado koriste kao zamenu za puter gde god je to moguće. Ono daje proizvodima bogatu aromu i teksturu, ali oni ne koštaju ni približno toliko kao kad bi im se dodavao puter. Već početkom 20. veka hidrogenizovana ulja su ušla u masovnu proizvodnju, da bi u drugoj polovini 20. veka gotovo potpuno preovladala u prehrambenoj industriji.

Nakon što je hrana obrađena u želudcu i potisnuta u tanko crevo, proces varenja nastavljaju dva nova organa.

Gušterača (pankreas) luči sokove zvane enzimi, koji izazivaju hemijske reakcije za razlaganje masti, ugljenih hidrata i proteina sadržanih u hrani. Ćelije gušterače proizvode probavne enzime koji se luče u tanko crevo.

Jetra luči probavni sok zvani žuč, koja rastvara masti da bi se mogle upiti u telo. Preostali otpad potom prelazi u debelo crevo. Jetra ima sićušne hemijske pofone tzv. lobule, u kojima se nalaze ćelije zvane hepatociti. Na hepatocite otpada 80% sastava jetre i oni obrađuju krv koja protiče kroz njih. Neke delove krvi sačuvaće u zalihu, druge će prečistiti, a treće poput krvnog šećera (glukoze), izlučiće u krvotok kad je to telu potrebno.

Žuč nastala u jetri sprovodi se žučnim kanalima do tankog creva, gde učestvuje u varenju masti.

Debelo crevo povezano je na jednoj strani s tankim crevom, a na drugoj sa čmarom.

Sastojci:

– 2 šargarepe
– 2 paradajza
– 2 zelene jabuke
– 1 krastavac
– 1/4 ananasa
– 1 veća cvekla
– 1 parče djumbira
– 1 limun zajedno sa korom
– 1 paprika
Priprema: Sve sastojke oprati, iseckati i iscediti u sokovniku.

Jedna šolja kafe nevinog izgleda koja se svakodnevno uzima prouzrokuje 1,4% gubitka koštanog kalcijuma godišnje kod žena posle 50 godina starosti. To je 14% za deset godina! Od kojekakvih pilula i slično, daleko je značajnije jednostavno savetovanje ljudi da prestanu da koriste braon napitke i srodne proizvode.

Nije teško naći druge uzroke osteoporoze u savremenom svetu. Brza hrana sadrži puno fosfata koje unose potrošači. Sva gazirana pića sadrže fosfate. Pročitajte sastojke na ambalaži. Kako nivo fosfata raste, nivo kalcijuma u krvi se smanjuje. Pored gaziranih pića, crveno meso, obrađeno meso, sir, instant supe i pomfrit sadrže dosta fosfata. Lako možemo da vidimo zašto među savremenim ženama ima toliko slučajeva osteoporoze. To nije zbog nedostatka kalcijuma u ishrani!