Vesti iz zdravlja

ULJE ZA OBNOVU TKIVA

 

KAKO OVA FORMULA RADI

Utrljajte u slepoočnice kod glavobolje, ili na glavu ili grudi kod zagušenja. Koristite ga da vam prestane svrab i bol ujeda komarca i uboda pčele – lista je skoro beskrajna. Sve što možemo da kažemo je, probajte i videćete šta mislimo. Da će se dve nedelje oporavka sesti na samo nekoliko dana. Sledećeg jutra videćete neverovatno isceljenje koje je došlo.

Eterično ulje zimzelena, kristali mentola, skorpion paprika i đumbir su poznati po tome što smanjuju upale, smanjuju bol i povećavaju cirkulaciju, što sve dovodi do bržeg ozdravljenja. Arnika, neven, gavez i kantarion  su poznati po tome da značajno ubrzavaju oporavak od modrica, udaraca ili bilo koje druge traume tela i kostiju.

ZAŠTO VAM JE POTREBNA OVA FORMULA

Ovo moćno ulje je neverovatna mešavina dve kliničke formule Dr. Šulca. Prva je njegova formula Duboko zagrevajuće ulje – snažno, prodorno zagrevajuće ulje, deset puta moćnije od bilo kojeg drugog dostupnog. On je iskoristio ovo ulje za povećanje cirkulacije krvi i smanjenje ukočenosti i upala na bilo kom mišiću, tetivi, ligamentu i zglobu. Od fizičkih povreda, istegnuća, uganuća i povreda kostiju, do artritisa, multipla skleroze i burzitisa, ova formula je fantastična. Druga formula je njegovo Duboko oporavljajuće ulje (takođe poznato kao Trauma-ulje) – predstavlja kombinaciju biljnih ulja u svetu poznatih po tome da u velikoj meri ubrzavaju oporavak modrica, udaraca ili bilo koje traume tela i kostiju.

Ulje značajno pomaže u obnovi dubljeg tkiva mišića, tetiva, hrskavica, zglobova, ligamenata, tkiva kostiju, smanjuje bol, zalečuje oštećeno tkivo. Preporučljivo kod artritisa, drugih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja zglobova. Idealno kod sportskih povreda i odlično kao vid zagrevanja zglobova pre zahtevnijih treninga i fizičkih napora.

Sada, ulje za obnovu dubokog tkiva je kombinacija ove dve neverovatne kliničke formule, a njegovi pacijenti su je preimenovali u “Čudo u boci”.

NAČIN UPOTREBE

Više puta tokom dana dobro utrljati formulu u trajanju od 5 do 15 minuta na oboleli deo tela. Jači efekat se postiže ukoliko se koristi nakon vrućeg tuširanja. Ulje nikako ne nanositi na sluzokože, otvorene ili sveže rane! Ulje nije za oralnu upotrebu, zbog visokog sadržaja etričnog ulja zimzelena može biti izuzetno toksično (opasno po život).

SASTOJCI: Eterično ulje zimzelena (Gaultheria procumbens), Hladno ceđeno maslinovo ili laneno ulje (Olea europaea), Kristali mentola, Ljuta paprika – HABANERO , Arnika (Arnica montana), Gavez (Symphytum officinale – radix), Neven (Calendula officinalis), Kantarion (Hypericum perforatum), Đumbir (Zingiber officinale).

Neto masa: 100 ml

Čuvanje: Na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, van domašaja dece.

Rok trajanja: neograničen

 

Creva Plus

Creva Plus je formula u prahu koja će unaprediti vaše redovno pražnjenje creva. Koristi se za dovoljan unos dnevnih doza vlakana, podstiče redovnu veliku stolicu. Poboljšava varenje i regeneriše sluznicu želudca. Sastavljena je od 4 biljke: 1. List aloja vere. 2. Indiska bokvica seme i komina. 3. Koren belog sleza. 4. Kora bresta. Ove četiri biljke odlično deluju u kombinaciji i veoma su efikasne kod zatvora (opstipacije), problema sa varenjem (podizanjem želudačne kiseline), Ubrzava regeneraciju opne želudca, neutrališe upalne procese izazvane lošim kombinovanjem namirnica ili uzimanjem neadekvatne hrane i napitaka (naručito kafe, gaziranih i energetskih pića). Jako je efikasan kod upalnih procesa u crevima koje nastaju kao posledica loše ishrane koja dovodi do opstipacije (zatvora). Efikasno deluje i protiv parazita. Creva plus je  prah koji ima vrlo neutralan ukus. To čini ovu formulu ukusnom kada se pomeša sa bilo kojim sokom od voća ili povrća. Ali kada uđe u debelo crevo, on stvara ovaj vlaknozni, sluzni gel koji vam daje pospešuje pokrete creva! Evo četiri načina rada unutar tvog tela ..

1. Ona zadržava više vode u hrani koju pojedete tako da je zbog većeg sadržaja vode olakšava perilstatika creva.

2. Ova formula je veoma sluzava i klizava tako da olakšava crevima da pražnjenje bude bez napora.

3. Formula je puna vlakana tako da i to dodatno olakšava pražnjenje i time pomaže crevima da lakše rade.

4. Creva plus formula sadrži list Aloje koja blago ne agresivno bez grčeva i bolova u crevima izaziva pražnjenje.

 1. List aloje je biljka koja se koristi u mnoge svrhe . Najdelotvornija je kao HOLAGOG koja se koristi da podstakne protok i pražnjenje žuči u dvanaestopalačno crevo i čišćenje creva. KATARTIK deluju na crevni trakt kao purgativi, podstičući peristaltiku i stimulišući lučenje žlezda, proizvode polutečnu stolicu sa malo iritacije. ANTIHELMINTIK se koristi da izbaci ili uništi crevne gliste. EMENAGOG su korektivi za ženske reproduktivne organe i koji stimulišu i podstiču normalnu menstrualnu funkciju, tok i pražnjenje. HEPATIK se koristi da ojača, zategne i stimuliše funkcije za lučenje kod jetre, izazivajući povećan tok žuči. NEFRITIS koji deluju na bubrege i leči bubrežne problem. PERISTALTIK koji stimuliše ili povećava peristaltiku ili mišićne kontrakcije. Koristi se takođe u jačanju i stimulaciji želudca,  kongestiju, zarastanje rana i ublažavanju povreda.
 2. Indiska bokvica ili Psilijum je ljuska semena biljke iz roda Plantago. Sadrži dijetlana vlakna koja poboljšavaju probavu i daju osećaj sitosti tako da su odličan izbor za zdraviji način ishrane. Psilijum se koristi i kao brašno za pripremu razlučitih vrsta hlebova, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena. Psilium je jedan od najbogatijih izvora rastvorljivih biljnih vlakana. Bogat takođe sluzavim materijama koje ,,podmazuju” sluzokožu creva, i iridoidima, supstancama koje deluju smirujuće na zidove creva. Zdravstvene dobrobiti: pomaže u otklanjanju hroničnog zatvora, pokreće ,,lenja creva”, doprinosi smirivanju nebakterijskog proliva, ublažujuće deluje u slučajevima iritabilnog kolitisa, ulceroznog kolitisa i sl., doprinosi sniženju povišenog holesterola povezanog sa hroničnim zatvorom, daje osećaj sitosti.
 3. Koren belog sleza sadrži visok nivo kalcijuma. Koren je posebno bogat kiseonikom i pektinom. Kada se koren u prahu nanese na vlažnu površinu, on će izvući i upiti svu vlažnost. Beli slez deluje veoma umirujuće i isceljujuće na upaljene respiratorne, probavne, crevne i genitourinarne oblasti. Njegovi demulcentni i diuretički kvaliteti naročito su korisni za urinarne probleme jer ne sadrži astrigento dejstvo i deluje opuštajuće. Njegova snaga u formi esencije za zasustavljanje gangrene i truljenja je tako velika da se popularno zove “gangrena koren”. Beli slez je jedan od najboljih sluznih agenasa, dajući oko 35% kako sluzi tako i skroba. Deluje umirujuće i isceljujuće
  na sluznicu i ima prijatan ukus. Koren u prahu ima visok nivo upijanja. U farmaciji se koristi da bi očvrsnuo pilule, tablete, itd.
 4. Kora bresta je jedan od najvrednijih lekova u biljnom svetu. Ovo je bio važan botanički lek, takođe i hrana za američke indijance i herbaliste pionire. On sadrži obilje sluzi koja će ublažiti iritaciju, zalečiti zapaljenje, izvući nečistoće, brzo isceliti i veoma ojačati. Veoma je umirujuć i isceljujuć za iritirane i upaljene površine, za razne unutrašnje sluznice ili povrede, opekotine, ispucalu kožu, itd. Najkorisniji je za upaljena stanja želuca, pluća, creva i urinarnih organa. Posebno je efikasan u apsorbovanju otrovnih gasova i neutralisanju bilo kakve kiseline u želucu. Zbog svoje sluzave prirode lako ga je svariti i izbaciti. Njegovo delovanje je tako blago da može biti zadržan i u osetljivom stomaku onda kada su druge supstance odbačene. Odličan je za regulisanje dečije dijareje.

Saznaj istinu o štetnosti sode bikarbone i praška za pecivo

Pomaže! Mislite da i nije štetno?
Svi ste sigurno čuli o blagotvornom dejstvu sode bikarbone i kako je ona dosta zdrava. Na primer,
kako može da umanji kiselinu u želucu, jer je ona slabo bazna na PH lestvici! Tačno je da tada ona
može da pokrene varenje i zaustavi bolove, ali to i dalje ne znači da je ona zdrava. Da bi znali da li je
zdrava moramo da vidimo od čega se sastoji. U suštini soda bikarbona je proizvod (aditiv) proistekao
iz razvitka industrije sredinom 1800-ih ili tačnije 1860. godine u procesu nazvanom Solvejev postupak.
Farmako industrija ga koristi kao antacid (sredstvo koje smanjuje kiselinu u želucu) u svojim lekovima.
Soda bikarbona deluje kao i svaki lek za bol (analgetik) on može da ukloni bol kao simptom. Znači
soda bikarbona ne rešava UZROK problema nego tretira posledicu, a to je bol, ili neki drugi oblik
POSLEDICE. To što ona može da reši posledicu ne znači da je mnogo zdrava i da treba da se
konzumira u dnevnoj ishrani. Čak naprotiv, ne treba je koristiti, a u nastavku ćemo videti i zašto. Još
jedna stvar koja je jako bitna – soda bikarbona nema u sebi aluminijum. Tako su se proizvođači koji je
proizvode bez aluminijuma dosetili kako da uzmu novac na neinformisanosti ljudi. Sad ćemo izneti i
dokaze.
Dokazi da je soda bikarbona jako štetna i u malim dozama
Solvejev postupak je zapravo amonijačno-karbonatni proces. Sirovine za dobijanje su natrijum hlorid
(jedno jedinjenje soli, NaCl), amonijak (NH 3 ) i ugljen dioksid (CO 2 ).
U zasićen rastvor natrijum hlorida uvode se amonijak i ugljendioksid. Reakcijom u vodenom rastvoru
nastaju amonijačni, natrijumovi, bikarbonatni i hloridni joni, koji mogu da daju različite soli: amonijum
hlorid (NH 4 Cl), amonijum bikarbonat (NH 4 HCO 3 ), i natrijum bikarbonat (NaHCO 3 ). Hlađenjem ovako
dobijenog rastvora istaloži se najmanje rastvorna so – NaHCO 3 , koja se zatim odvaja od rastvora
filtracijom (ceđenjem). Ukoliko je cilj da se dobije natrijum-karbonat, NaHCO 3  se zagreva u rotacionoj
peći jer se na povišenoj temperaturi razlaže na natrijum karbonat (obična soda, Na 2 CO 3 ), ugljen
dioksid (CO 2 ) i vodu (H 2 O).
Reakcije koje se odvijaju su sledeće:
NH 3  + CO 2  → NH 4 HCO 3
NH 4 HCO 3  + NaCl → NaHCO 3  + NH 4 Cl (NaHCO 3  u vidu taloga na dnu)
2NaHCO 3  → Na 2 CO 3  + CO 2  + H 2 O
Natrijum, amonijak i ugljendioksid – kako utiču na zdravlje?
Natrijum u velikim dozama može da izazove razne zdravstvene komplikacije. Višak natrijuma
povećava krvni pritisak (povećava rizik od hipertenzije i edema). Povećanje pritiska dodatno
opterećuje srce i ceo cirkulatorni sistem. Mnogi koji koriste rafinisanu so imaju problema sa edemima.
Amonijak je hemijsko jedinjenje azota i vodonika sa molekulskom formulom NH 3 . Pri normalnim
uslovima amonijak je gas. To je otrovan gas, korozivan je za neke materije, karakterističnog je
neprijatnog mirisa. Amonijak je jak neurotoksin tako da može da izazove oštećenje nerava, jako je
nadražujuć za želudac, toksičan je i može da izazove probleme sa jetrom jer veoma zagađuje krv.
Tačno je da kada jedemo naš digestivni trakt proizvodi jednu malu količinu amonijaka, ali to jetra bez
problema pročisti. Jedna od bolesti koja može da nastane od upotrebe amonijaka u ishrani je
Encefalitis (akutno zapaljenje mozga).
Ugljendioksid ili ugljenik(4)-oksid je atmosferski gas koji se sastoji od jednog atoma ugljenika i dva
atoma kiseonika. Hemijska formula ovog gasa je CO 2 . Jedna od bolesti koju može da izazove

upotreba ugljen dioksida u ishrani je hiperkapnija. U krvi uvek ima ugljendioksida i to je nešto
normalno. Dok krv cirkuliše, ugljendioksid se izbacuje kroz pluća, a kiseonik se upumpava u krv.
Hiperkapnija je višak ugljendioksida u krvi kojem se parcijalni pritisak ugljendioksida nalazi iznad 45
mm Hg. Teška hiperkapnija se javlja kada je ovaj nivo veći od 75 mm Hg. Višak ugljendioksida u krvi
može da izazove trajno oštećenje nerava. Višak ugljendioksida takođe može da izazove i napetost u
želudcu, gasove, pa čak i bolove u crevima. Loše varenje, preterano lučenje želudačne kiseline,
poremećaj PH u želucu. Jednom rečju jako je otrovan i nije za ljudsku upotrebu.
Koje su simptomi i posledice uzrokovani korišćenjem sode bikarbona?
– Glavobolja
– Pospanost
– Vrtoglavica
– Poremećaj želudačne kiseline
– Mentalni zamor
– Smanjeno rasuđivanje
– Povišeni krvni pritisak
– Ubrzan puls
– Alergijske reakcije na koži
– Alergije
– Grčevi u mišićima
– Premor
– Bol u crevima
– Nervoza

Prašak za pecivo – da li je to manje štetno?
Kako je nastao prašak za pecivo. Britanski hemičar Alfred Bird je 1843. patentirao i proizveo modernu
verziju praška za pecivo, sa ciljem da omogući proizvodnju beskvasnog hleba, za ljude alergične
na kvasac. Justus fon Leibih, nemački hemičar, 1846. vršio je eksperiment, u kome je pokušao da
digne testo pomoću natrijum bikarbonata. Godine 1855, Eben Norton Horsford osnovao je fabriku za
proizvodnju praška za pecivo. Takođe, patentirao je prvi kalcijum-fosfatni prašak za pecivo. 1866.
osnovana je kompanija za proizvodnju praška za pecivo Royal Baking Powder Company, čiji su
osnivači braća Hogland. Prašak za pecivo se dobija kada pomešate sodu bikarbonu, kiselinu i
kukuruzni skrob. Neki kažu da je to manje štetno, što nikako ne može biti tačno jer kada se doda
kiselina u sodu bikarbonu on samo može dati jači efekat. Od praška za pecivo testo nadolazi brže, što
je odličan pokazatelj da je mnogo opasniji od sode bikarbone. Sve su ovo dodatni pokazatelji da
prašak za pecivo još više štetan za zdravlje.

Šta je sa kvascem?
Kvasac se dobija tako što se pomešaju šećer, voda i brašno. Smesa treba da odstoji 3 do 4 dana uz
mešanje i masa je spremna za korišćenje kada se ukiseli. Tačno je da se tada stvori ugljendioksid, ali
to nastaje iz gljivice koja pretvara skrob u šećer, a šećer u alkohol i ugljendioksid. Mnogo manje ima
ugljendioksida u domaćem kvascu, a dokaz za to je da treba mnogo više vremena kako bi naraslo
testo. Zato je kvasac puno manje štetan od sode bikarbone i praška za pecivo. U industriji nemaju
vremena da čekaju nekoliko sati da naraste testo sa kvascem te se zato i dodaje prašak za pecivo.
Oni „nemaju vremena“, jer im je najbitniji profit. Kvasac prilikom pečenja na iznad 210 stepeni u velikoj
meri gubi ugljendioksid i što hleb više dana stoji to je zdraviji.
Prašak za pecivo je aditiv kao i soda bikarbona i ona produžava rok trajanja peciva, hleba, slatkiša,
gaziranih napitaka i druge hrane u koju se stavlja. Najzdraviji hleb je bez kvasca, što zna svako ko se
razume u nutricionizam. Sirovi kvasac je štetan i jako otrovan, a ništa manje nije otrovan prašak za
pecivo i soda bikarbona.

Gde sve ima praška za pecivo ili sode bikarbone (E 500)
– Gazirani napici
– Alkoholni napici
– Bezalkoholno pivo
– Neki industrijski sokovi
– Neka peciva
– Neki hlebovi
– Neki keksovi
– Neki slatkiši

Koje su posledice po zdravlje ljudi?
Posledice po zdravlje ljudi od korišćenja sobe bikarbone i praška za pecivo niko sa sigurnošću ne
može da izmeri, jer živimo u vremenu gde je jako retko pronaći nešto što nije hemijski tretirano.
Postoje ljudi koji su manje osetljivi na toksine, što ne znači da oni neće oboleti u kasnijem životu, jer
će i oni snositi posledice, ali kasnije. Zbog upotrebe aditiva u koje spadaju prašak za pecivo i soda
bikarbona mnogi ljudi su danas bolesni, čak i mala deca.
Genetika ljudi je sve u gorem stanju tako da što više moral opada kod ljudi to će zdravlje biti sve gore.
Moral je direktno povezan sa fizičkim zdravljem, jer ako imamo proizvođače hrane kojima je profit
najbitniji onda imamo problem. Ako imamo državu u kojoj su političari podmitljivi i podložni interesima,
onda ne treba ni da čudi da bolest cveta. Jer se čovek kao najveće blago u univerzumu sistematski
uništava. Ako vam ovo zvuči kao teorija zavere, uzmite pa proverite da li je kompanija Monsanto pre
drugog svetskog rata proizvodila bojne otrove.
Znate li šta su neki aditivi? Ništa drugo do mala doza otrova! Bolesti neuromišićnog sistema,
autoimune bolesti i druge retke bolesti danas su sve zastupljenije. Zbog čega? Zbog stresa? Pa ko je
bio u većem stresu: ljudi koju su ratovali ili mi danas u foteljama i na radnim mestima? Slažem se da je
savremeni život stresan, ali nikako ne može biti toliko stresan kao u uslovima rata. Danas se ljudi
nerviraju i brinu oko stvari na koje ne mogu da utiču. Niko od nas pojedinačno ne može da utiče na
promenu sistema, ko god vam to priča taj ima neku korist (telesan je). „Korist“ može da bude i psihičko
pražnjenje ili sama težnja za promenom, a promena danas može samo da donese još gore stanje, jer
oni koji kontrolišu sistem žele da se stalno menjaju ljudi na vlasti, jer se na taj način stvara lažna slika
da je to ono što nam treba i da će na taj način da nam „bude bolje“. Nama će biti bolje kada budemo
krenuli da reformišemo sebe, svoje navike, svoj jelovnik. Jer ako smo bolesni teško da možemo da
doprinesemo i sebi, a kamoli svojim najbližima, da ne govorimo o državi.
Korišćenjem pomenutih aditiva imaćemo probleme sa sledećim organima:
– Želudac
– Creva
– Pluća
– Mozak
– Koža
– Jetra
– Bubrezi
Imuni sistem je na udaru, cirkulacija će vremenom sve biti gora, žene posle nekog vremena imaju
probleme i sa hormonima… Sve u našem organizmu je povezano i problem sa jednim organom
povlači problem kod drugog organa. Najgore će proći osetljive osobe sa slabom genetikom kojih je sve
više. Mala deca su pod posebnom opasnošću. Ukoliko se želudac oslabi, varenje će biti slabo, a ceo
drigestivni trakt će patiti. Nakon toga vremenom će doći i do oštećenja creva, koja će pratiti prvo manji
pa sve veći bolovi. Kada debelo crevo bude pod upalom oslabiće apsorpcija creva. Kada oslabi
apsorpcija creva doći će do manjka gvožđa ili do manjka B12 vitamina. Sve to mogu biti posledice
korišćenja aditiva, a u to spadaju soda bikarbona i prašak za pecivo.

Jedan hrišćanski autor je pre skor 150 godina upozorio na štetnosti praška za
pecivo i sode bikarbone!
Evo šta ona kaže:
„Kud god smo išli videli smo bleda lica i bolesnike koji su patili od slabog varenja. Kada smo sedali za
sto i jeli hranu, kuvanu na isti način kao i mesecima, a možda i godinama ranije, čudila sam se kako
su takve osobe žive. Hleb i biskvit žute se od sode bikarbone. Ovo pribegavanje sodi bikarboni čini se
sa željom da se uštedi mala briga. Zbog zaboravnosti, hleb je ostavljen da pre pečenja dugo kisne i da
bi se zlo popravilo dodaje se velika količina sode bikarbone, koja ga čini potpuno nepodesnim za
ljudski želudac. Soda bikarbona ni u kakvom obliku ne sme da dospe u želudac, jer je njen uticaj
veoma štetan. Ona nagriza sluzokožu želuca, izaziva zapaljenje i truje celo telo. Neko se ovako
izgovara: ’Ne mogu da napravim dobar hleb ili zemičke, ako ne upotrebim prašak za pecivo ili sodu
bikarbonu.’ Vi biste to sigurno znali kada biste postali učenik i kada biste hteli da učite. Zar zdravlje
vaše porodice nema dovoljan značaj da vas nadahne željom da naučite kako da kuvate i kako da se
hranite?“ (Ellen G. White, 2 Testimonies, p. 537, 1870)
„Za vreme svojih putovanja, videla sam čitave porodice koje pate od bolesti, koje su prouzrokovane
rđavim kuvanjem. Sladak, dobar i zdrav hleb retko se vidao na njihovim stolovima. Žuti biskvit sa
sodom bikarbonom i težak, gnjecav hleb uništili su organe za varenje desetinama hiljada ljudi.“ (Ellen
G. White, Health Reformer, August, 1873)
„Pravilno pripremanje hrane neki ne smatraju verskom dužnošću; zato oni i ne pokušavaju da nauče
taj posao. Oni dozvoljavaju da pre pečenja hleb uskisne, i onda dodavanjem sode bikarbone
pokušavaju da poprave nemarnost kuvarice, što čini da taj hleb postane potpuno nepodesan za ljudski
želudac.“ (Ellen G. White, Christian Temperance and Bible Hygiene, p. 49; Counsels to Health, p. 117)
„Topli biskviti zamešeni sa sodom ili praškom za pecivo ne smeju nikada da se pojave na našim
stolovima. Takvi sastojci su nepogodni i ne treba ih unositi u želudac. Topao hleb, bilo koje vrste,
težak je za varenje. Zemičke od crnog graham brašna koje su i zdrave i ukusne, mogu se napraviti od
crnog, neprosejanog brašna zamešenog sa čistom, hladnom vodom i mlekom. Međutim, teško je naš
narod naučiti jednostavnosti. Kada preporučujemo graham zemičke, naši prijatelji kažu: ’O, da mi
znamo da ih napravimo.’ Veoma smo razočarani kada se pojave zato što su zamešene sa praškom za
pecivo ili kiselim mlekom i sodom. One nisu nikakav dokaz u prilog reformi. Najbolje zemičke koje smo
ikad okusili dobijaju se od crnog, neprosejanog brašna, zamešenog čistom, mekom vodom i mlekom.
Ako je voda tvrda, upotrebite više slatkog mleka ili jedno jaje dodajte testu. Zemičke treba ispeći u
stalnom vatrom dobro zagrejanoj pećnici.“ (Review and Herald, May 8, 1883)
„Prilikom pravljenja hleba, štetna je i nepotrebna upotreba sode ili praška za pecivo. Soda izaziva
zapaljenje želuca i često truje celo telo. Mnoge domaćice misle da ne mogu da načine dobar hleb bez
sode, međutim, to je zabluda. Ako bi se potrudile da nauče bolje metode, njihov hleb bio bi mnogo
zdraviji i mnogo prikladniji prirodnim ukusu.“ (Ellen G. White, Ministry of Healing, pp. 300.301, 1905)
Postoje zakoni zdravlja oni nas vode u dobro zdravlje i blagostanje. Evo šta Bog kaže zašto ljudi
između ostalog propadaju danas: „Moj narod izgibe, jer nema znanja. Pošto si ti odbacio znanje, ja
ću odbaciti tebe da mi više ne služiš kao sveštenik. I pošto ti zaboravljaš zakon svog Boga, ja ću
zaboraviti tvoje sinove.“ (Knjiga proroka Osije 4,6)
Bog nas voli, ali posledica nečuvanja zdravlja kao Božijeg blagoslova vodi nas u patnju, bol i na kraju
smrt. Zašto da ginemo kad ne moramo? Naoružajmo se znanjem, pravim informacijama kako nas
neprijatelj ne bih varao.

Istina o GMO Hrani

U ovom kratkom videu otkrićete zapanjujuće činjenice koje se kriju iza GMO prevare ( genetski mogifikovanog organizma ). Kako nastaje GMO seme? Kako paradajiz raste na minusu? Da li ima ljudiskih gena u GMO hrani? Kakve posledice ostavlja na eko sistem GMO usevi? Sve to saznajte u kratkom videu. Za više informacija pročitajte u knjizi: Seme uništenja www.precicomdozdravlja.com/wp-content/uploads/2014/04/seme_unistenja.pdf

Da li je neophodno uzimati lekove za visok krvni pritisak?

Rezultat slika za merenje pritiska

Krajem 20. Veka proizvedena je prava poplava novih anti-hipertenziva – lekova koji delotvorno snižavaju krvni pritisak. Neki među njima doslovno spašavaju mnoge živote. Ali, najveći deo njih donosi trenutne rezultate, odnosno brza rešenja kojima smo mi, ljudi 21. Veka, toliko skloni.

Ali ako ih bolje proučimo, uočićemo i neke razočaravajuće činjenice: oni, zapravo, NE LEČE hipertenziju.U nekim slučajevima seantihipertenzivi moraju uzimati celog života. Njihove neugodne popratne pojave mogu biti umor, depresija, nedostatak polne želje i impotencija. Dok nam takvi lekovi pomažu da se sačuvamo od moždanog udara, oni nas ne štite od koronarne ateroskleroze (začepljenja srčanih krvnih žila). Štaviše, neke grupe anti-hipertenzivnih lekova mogu podsticati aterosklerozu time što povisuju holesterol u krvi, i povećati rizik od razvoja šećerne bolesti i gihta.

Čoveku je potrebno manje od pola grama soli dnevno – a ta količina praktično iznosi ili petine čajne kašičice soli. Natrijum je prirodni sastojak mnogih namirnica koje više nego dovoljno podmiruju naše svakodnevne potrebe za tim elementom. Prosečnim dnevnim unosom hrane čovek i bez dodataka soli pojede preko četiri grama natrijuma!

Niz velikih naučnih studija pokazalo je da jednostavna ishrana i promena u načinu života može bez lekova, za samo nekoliko sedmica, rešiti najveći broj slučajeva esencijalne hipertenzije.

Postoji li neko drugo rešenje osim lekova?

zitarice-v– Veliki postotak ljudi osetljiv je na so imao bi koristi od njenog smanjenja u ishrani.
– Kada smanjite telesnu težinu, obično opadne i krvni pritisak. Mršavljenje je vrlo često jedina potrebna mera za rešavanje povišenog krvnog pritiska.
– Ishrana bogata vlaknima i s malom količinom masnoća snižava krvni pritisak oko 10% čak i bez gubitka telesne težine ili smanjenja unosa soli. Razređivanje krvi, što je posledica manjeg unosa masnoća, verovatno dovodi do ovih povoljnih promena.
– Izbacivanje alkohola iz ishrane takođe će sniziti krvni pritisak i u isto vreme blagotvorno delovati na organizam u različitim drugim područijima.
– Vežbanje snižava krvni pritisak smanjivanjem otpora u perifernim žilama. Osim toga, redovno bavljenje telesnom aktivnošću doprinosi opštem zdravlju i osećaju zadovoljstva.

Ljudi koji uzimaju lekove zbog hipertenzije ne bi se smeli igrati lekara i na svoju ruku menjati doze ili prestajati da uzimaju terapiju. Ali onima koji su voljni da sprovedu zdrave promene u načinu života, njihov će im lekar rado pomoći da se ishranom i vežbanjem oslobode povišenog krvnog pritiska i lekova kojima su ga dotad kako-tako držali pod kontrolom.

snizite svoj krvni pritisak!

– Jedite mnogo svežeg, sirovog voća i povrća. Njemu ne treba da dodajete so. Ono povećava zalihu kalijuma u vašem organizmu koji sam po sebi pomaže snižavanju krvnog pritiska.

0449007.48
– Ako već ne možete bez grickalica, potražite nezasoljene. Povrće kuvajte tako da ostane hrskavo. Ono će u tom obliku zahtevati manje soli.
– Naučite da začinjavate hranu limunovim sokom, peršunom, belim lukom ili lukom umesto solju. Jediti što više belog luka koji normalizuje krvni pritisak. Evo biljaka koje su se pokazale veoma dobre u snižavanju krvnog pritiska i aritmije: anđelika, valerijana, mlad ječam, beli luk, glog, srčenjak. 

Razlozi da zaljutite hranu

Konkretno, ljutim papričicama. Istraživanja pokazuju da njihov ljuti sastojak, kapsaicin, može da donese nekoliko zdravstvenih dobrobiti, evo kojih.

Pomaže da jedemo svesnije. Istraživanja ukazuju da se oni koji jedu ljutu hranu često osećaju sitije od onih koji je ne jedu, što može da smanji šanse da se prejedemo. Ljutu hranu ne možemo da jedemo previše brzo, što daje mozgu više vremena da pošalje signal da smo siti. Dakle, ako postoji neka hrana koju jedete nesvesno dok ne preterate – zaljutite je. Više nećete moći da je jedete nesvesno i mehanički.
Može pomoći da smršamo. Kapsaicin je termogena supstanca, što znači da podiže telesnu temporaturu i privremeno pojačava metabolizam i ubrzava sagorevanje kalorija. Kapsaicin može takođe da smanji apetit i pomogne da manje žudimo za hranom. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obesity (2005) utvrdilo je da je uzimanje kapsaicina povećavalo sitost kod ispitanika i pomoglo da smanje ukupni unos kalorija i masti.
Povoljno deluje na krvne sudove i cirkulaciju. Istraživanja ukazuju da kapsaicin može da snizi LDL, ili “loš” holesterol koji ima sklonost da se taloži na zidovima arterija i smanjuje dovod krvi u srce. Ljuta hrana može da proširi krvne sudove i poboljša cirkulaciju.
Povoljno deluje na nivo šećera u krvi. Istraživanje predstavljeno na sastanku Američkog hemijskog društva 2012. ukazalo je da kapsaicin može da pomogne da se održi normalan nivo šećera u krvi.
Može da smanji rizik od nekih vrsta raka. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Cancer (2006) ukazalo je da kapsaicin može da inhibira širenje ćelija raka prostate. Uz to, neka istraživanja ukazuju da ljuta hrana takođe povoljno deluje na imunitet.
Povećava šanse da živimo duže. Jedno istraživanje obavljeno na Univerzitetu Harvard ukazalo je da ljudi koji svakodnevno pojedu nešto ljuto imaju 14% manji rizik od smrti od onih koji jedu ljuti samo jednom nedeljno ili manje.

ZAŠTO JE POST NA SOKOVIMA NAJVAŽNIJI I NEIZOSTAVAN DEO LEČENJA?

Ceđeni sokovi od voća i povrća su polazna osnova, fundamentalan i najvitalniji deo procesa regeneracije, čišćenja i samoizlečenja našeg organizma. Bez ceđenih sokova i striktnog posta na njima, znači bez konzumiranja ikakve hrane u čvrstom stanju, jedno određeno vreme, koje pak zavisi od inteziteta i stepena oboljenja, nema izlečenja i saniranja problema. Ova konstatacija pogotovo važi kod težih oboljenja i oblika bolesti gde nema apsolutno nikakve šanse da se telo izbori sa nataloženim otrovima i toksinima i da pokrene proces čišćenja i revitalizacije. Najjednostavnije pojašnjeno i rečeno organizam nema snage i energije za tako nešto upravo zbog činjenice da je pod konstantnim opterećenjem prilikom procesa varenja pritom morajući da stvara i luči odgovarajuće enzime, praćeno sa ostalim raznim hemijskim i metabolickim procesima koji mu crpe i odvlače preko potrebnu snagu i energiju za regeneraciju i izlečenje…

Prilikom konzumiranja prirodnih ceđenih sokova naše telo ne troši svoju snagu i energiju na prethodno navedene procese već sve suštinske životvorne hranljive i lekovite sastojke u vidu raznih vitamina, minerala, oligoelemenata, antioksidanata i svega ostalog, automatski putem želudca u roku od par minuta unosi u krvotok koji tako dospevaju do kritičnih, obolelih organa i tkiva pritom ih oporavljajući i regenerišući… Slikovito predočeno pijenje prirodno ceđenih sokova predstavlja prirodnu infuziju – najzadraviji, najefektivniji i najvitalniji mogući vid oporavka i regeneracije vašeg posrnulog fizičkog (samim tim i duhovnog) zdravlja. Predstavlja polaznu osnovu izlečenja svakog zdravstvenog problema, a kod težih oboljenja nemoguće je doći do poboljšanja stanja organizma i izlečenja bez striktnog posta na sokovima naravno uz sve ostalo što spada u kompletan tretman lečenja prirodnim putem. Ovim putem vaše telo svu svoju raspoloživu energiju i snagu usmereva na oboleli deo tela i u sam imuni sistem podižući njegovo opšte stanje i snagu na mnogo viši nivo pritom mu omogućavajuci da efektivnije i učinkovitije rešava sve zdravstvene probleme.

Većina ljudi misli da je post isto što i gladovanje. Međutim stvari nisu uvek onakve kakve nam se čine na prvi pogled. Post na ceđenim prirodnim sokovima predstavlja pročišćavanje vašeg organizma – pročišćavanje sa tečnošću, koja je više nego hranljiva i prebogata nutrijentima. Razlika je samo u tome što ne jedete čvrstu, već tečnu hranu koja efektivno pomaže u čišćenju i saniranju vašeg organizma. Pruža vam mnogobrojne dobrobiti i potpomaže odnosno pokreće sam proces izlečenja i revitalizacije samog zatrovanog organizma. Treba da se pije oko 3,5 litara tečnosti dnevno: sokovi, voda i biljni čajevi. Ovo je početna količina, što više pijete to bolje, brže ćete se izlečiti. Dr Šulc je preporučivao svojim određenim pacijentima koji su bili teško bolesni da piju i do sedam litara tečnosti dnevno, što više to bolje. Prilikom lečenja sokovima ljudi često prave grešku što ne piju dovoljno tečnosti, sokove treba da pijete na svakih sat-sat i po konstantno tokom dana, a ako imate osećaj gladi onda pijte još više i češće. Vaš organizam jednostavno ne može da ostane uskraćen za nikakve hranljive sastojke (kako to ljudi obično misle) štaviše pijenjem sokova vi ga snabdevate sa mnogostruko većom količinom energije i hranljivih sastojaka. Osećaj gladi je samo manifestacija osećaja želuca koji je naviknut na veću količinu tvrde hrane i treba mu samo određeni kratak period vremena da se navikne, adaptira na hranljive sastojke u tečnom obliku i posle je sve sasvin normalno… nemate nikakve propratne „tegobe“ takvog tipa…

Kada se osećate loše, prestanite da jedete hranu i pređite na sokove

Kada je bolesna, životinja najpre prestane da jede hranu. One same poste. Na isti način i mi ljudi kada smo bolesni prvo treba da prestanemo da jedemo. Postoji mnogo razloga za tako nešto. Hrana iziskuje ogromne količine energije za varenje, to jest, krvi i energije. Naš sistem organa za varenje, uglavnom mišići i tkiva, puni se krvlju. Kada ne jedete, vaš sistem za varenje se odmara, te sva njegova krv i energija može da se prosledi na mesta kojima je potrebno lečenje. Ljudi obično pitaju: „Šta treba da radim kod te i te bolesti? Šta da radim kod degenerativnih oboljenja, srčanog oboljenja?” Post na sokovima. Prosto rečeno kod svakog problema suština izlečenja je u postu na sokovima, nema neke specijalne čarobne kombinacije za ovo ili ono oboljenje – suština je ista – konzumiranje prirodno ceđenih sokova. Ako nastavite da žderete hranu, samo ćete biti umorniji. Vaše telo mora da vari ogromne količine hrane, što je upravo suprotno od onoga što treba raditi kada se osećate loše.

Sokovi predstavljaju enzimsku terapiju

Sokovi sadrže ogromne količine enzima. Enzimi su jako osetljivi na toplotu, što znači da kada kuvate hranu, vi uništavate sve enzime. Ali kada pijete sokove i kasnije počnete sa konzumiranjem hrane u sirovom obliku, to je ono što vašem telu prija i oporavlja ga. Jednostavno rečeno više ga ne mučite. Ako jedete vaše telo će proizvoditi enzime kako bi svarilo hranu. Pritom, ono ne može ništa drugo da radi dok se ne završi taj proces. Poseduje ograničenu količinu energije. Tako da jedna od stvari koju rade sokovi jeste da vašem telu pružaju odmor, pošto su prepuni enzima. Konzumiranjem velikih količina enzima, svojim organima, pankreasu, jetri, sistemu organa za varenje, vi pružate odmor, jer supstance koje sokovi sadrže ne moraju da se razlažu i vare, dopustajući mu na ovakav način da usmerava svu svoju energiju u izlečenje i čišćenje problematičnih i obolelih delova…

Proređivanje krvi je jedna od najbitnijih stvari da se uradi kada ste bolesni, a za to služe upravo sokovi

Kada smo oboleli suŠtina je da obezbedimo adekvatan protok krvi kroz organizam i do obolelog dela tela. Krv je usled nezdravog načina života i same ishrane previše gusta i masnog sastava i ima velike poteskoce da prodre do najudaljenijuh delova tela do najsitnijih kapilara kako bi ishranila i regenerisala svaki kutak vašeg organizma. Proređivanje krvi je jedan od najvažnijih činilaca ozdravljenja. Tako se poboljšava cirkulacija, jer krv više liči na vodu nego na gustu masu. A suština je u tome da post na sokovima upravo proređuje krv. Ona onda može dublje da prodire do vitalnih područja, u kapilare koji su začepljeni i ispunjeni mašću i ostalim toksičnim otrovnim materijama.

Post na sokovima obezbeđuje hormonalnu ravnotežu i nadoknadu nedostajućih hemikalija

Mnogi ljudi su bolesni jer njihovo telo ne proizvodi dovoljno insulina ili dovoljnu količinu tiroksina iz tiroidne žlezde, interferon ili imunoglobulin, kako bi imuni sistem ostao snažan. Ne proizvode dovoljno estrogena ili progesterona ili testosterona. Sve te hemikalije nastaju od hranljivih materija. A jedna od stvari kojima vas sokovi snabdevaju jesu upravo ogromne količine hranljivih materija. Oni održavaju ravnotežu vašeg metabolizma, hormona endokrinog sistema, tiroidne žlezde, pankreasa i reproduktivnih organa. Sokovi predstavljaju najvitalniji i najvažniji deo samog procesa izlečenja, oni u suštini jesu izlečenje kao takvo, bez njih su vam šanse da se izlečite rapidno umanjene, minorne, gotovo nikakve… sokovi odrađuju veliki, najznačajniji deo posla u procesu izlečenja.

Post na sokovima pročišćava um

Još jedna suštinski bitna i neizostavna karakteristika delovanja samih sokova jeste ta da oni obezbeđuju emocionalnu i psihičku stabilnost i blagostanje. Obezbeđuju emotivno pročišćavanje duha i uma. Posle praktikovanja posta ljudi doživljavaju određenu vrstu emotivnog pročišćavanja, osećaju se lepše, smirenije, poletnije jenostavno rečeno radosnije i srećnije. Više su zadovoljni samim sobom i svojim životom… preovladava osećaj ispunjenosti, njihov život odjednom dobija pravi smisao i svoje istinsko i suštinsko značenje jer vam stanje duha dolazi na pravi nivo svesti. Smireniji ste, ojačali ste ili obnovili svoju životnu i suštinsku vezu sa samim izvorom života Tvorcem. Postajete srećniji i zadovoljniji sami sobom, pronalazite sreću u malim stvarima koje u stvari i jesu suština života, sreće i blagostanja – jednom rečju nadasve važne životne smirenosti i stabilnosti…

Ako imate neki težak problem ili vas nešto strašno muči, samo prestanite da jedete. Tako vam se pročišćavaju misli. Osećaj je kao kada se magla skloni pa sve vidite jasno. Bićete zadivljeni svojim novim čulom mirisa, čulom ukusa, vidom, opažanjem i mislima. Postajete osetljiviji ili još bolje rečeno svesniji najvažnijih životvornih, zdravstvenih i suštinskih pitanja.

Moderan čovek prosečnog pogleda na svet postao je pijan od hrane. Prejedanje vas otupljuje, umanjuje vašu sposobnost osećanja i doživljaja pravih životnih inspiracija i lepota. Umesto da vam krv ide ka najznačajnijem delu vašeg centralnog nervnog sistema, spletu vaših emocija i doživljaja celokupnog vašeg životvornog bića odnosno duše, samom mozgu, ona ide u sistem za varenje. Svi ljudi iz prošlosti su odlazili iz gradova u prirodu da bi postili na sokovima i vodi. Post pročišćuje um,t o je jedna vrsta fizičkog i emocionalnog pročišćavanja, i što je najvažnije jedna vrsta duhovnog pročišćavanja.

Sokovi će vam obezbediti veću snagu, izdržljivost i vitalnost

Najčešće pitanje koje ljudi postavljaju jeste:“Ja sam slab, slabašan iznuren bolešću i nesmem da budem na sokovima jer cu još više da oslabim i smršam“. Ova konstatacija predstavlja jednu od najzastupljenijh zabluda i pogrešnih shvatanja prosečnog stanovnika naše planete zemlje. Upravo će vam sokovi obezbediti telesnu vitalnost i jačanje vašeg organizma u svakom smislu te reči. Postaćete snažnij i jači, sa više elana poleta i energije za život. Moći ćete da izdržite neverovatno veci fizički napor, ljudi jednostavno ne mogu da veruju kad to osete u svom konkretnom slučaju. Jednostavno poletite od snage i energije jer ste slikovito objašnjeno priključeni na prirodnu infuziju….

Mršavi ljudi svedu svoju telesnu težinu na optimalnu meru odnosno sokovi im pomognu da se ugoje ma koliko vam to sada u prvi mah čudno i neverovatno zvučalo… Oni se pitaju: „Kako je to moguće?” Objašnjenje je veoma jednostavno. Mnogo hrane koje pojedemo ne može da se apsorbuje i u procesima prerade i iskorišćavanja u našem telu odlaze u nepovrat, ne mozemo sve da ih iskoristimo na pravilan način. Ovo tek dolazi do izražaja i dobija na značaju kada smo bolesni, jer tada procesi varenja, upijanja i izlučivanja ne funkcionišu kako treba. Zato je od suštinske važnosti post na ceđenim sokovima.

Ljudi obično ovako razmišljaju:“Imam blaži oblik bolesti koja i nije toliko opasna i ne moram da budem samo na sokovima.“ Međutim istina i pravo stanje stvari je potpuno drugačije. Samovoljnim odbijanjem tretmana na sokovima a ipak praktikovanjem delimičnog nepotpunog vida lečenja prirodnim putem posle dolaze u situaciju da šire glasine i priče kako ta prirodna medicina i ne leči baš sve zdravstvene probleme, a suština problema je u njima samima i njihovom svojeglavom i tvrdoglavom odbijanju osnove i suštine lečenja svakog zdravstvenog problema bez obzira na težinu oboljenja. Stepen oboljenja i tip bolesti odredjuje samo dužinu tretmana na sokovima.

Svakom zdravom čoveku je preporucljivo da povremeno izvrši detoksikaciju svog organizma i tela postom od ceđenih prirodnih sokova. Obično je to par dana, najoptimalnije 5 dana do jednu sedmicu. Čuveni Dr Ričard Šulc je često praktikovao svoj petodnevni program za ljude koj su imali određene probleme psihičkog tipa, osećali su se prenapeto ili su imali previše važnih obaveza (isuviše stresnih situacija)… Preporučivao im je da prva dva dana budu samo na presnoj laganoj hrani – voće i salate (bez žitarica i orašastih plodova koji su teži i zasitniji vid presne hrane), sledeća dva dana posta na sokovima i na kraju još jedan dan presne lagane hrane. Efekti su bili više nego uočljivi i primetni, zahvaljivali su mu se na sve moguće načine što im je pomogao. A sve je tako sasvim prosto i jednostavno, samo treba da tretirate svoje telo na njemu svojstven, prirodan, prijatan i adekvatan način i ono će da profunkcioniše samo od sebe, postaće srećno i zadovoljno a samim tim i vaša duša i vaše emotivno stanje koje jeste ključ svega.

AKO HOĆETE DA OSTANETE ZDRAVI, POLETNI I SREĆNI, IZBACITE RAFINISANU HRANU POD HITNO!


Prerađena hrana štedi dosta vremena, a ovo je čini privlačnom ljudima koji su zatrpani obavezama i onima koji ne vole da kuvaju. Pored toga, većina prerađene hrane ima povoljne cene, pa je kupcima još teže da joj se odupru. Velika većina prerađene hrane nije zdrava. Uopšteno govoreći, ona u sebi sadrži veoma malo hranljivih materija, posebno malo antioksidanata i vitamina, a u isto vreme mnogo kalorija. Takođe sadrži i veštačke materije koje mogu biti veoma štetne. Ovo su 4 najštetnije grupe prerađenih proizvoda:

1. Gazirani sokovi

Nema ništa hranljivo u gaziranim sokovima – oni su samo puke kalorije. Pored toga, sadrže i supstance koje vam mogu škoditi. Kao da šećer nije dovoljno loš, skoro svi sokovi danas sadrže kukuruzni sirup bogat fruktozom kao zaslađivač. Pokazalo se da ovaj sastojak oštećuje jetru i povećava nivo šećera u krvi. Gazirani sokovi su takođe i uzročnici problema sa gojaznošću. Gazirani sok je i jedan od proizvoda koji sadrži visok nivo kiselina. Kao takvi, prouzrokuju kiselinu i u našem organizmu. Ćelije raka bujaju u kiselom okruženju. Takođe, ljudi koji često konzumiraju gazirane sokove neotporniji su na virusne i bakterijske infekcije, pošto kiseline oslabljuju imuni sistem.

2.Hot dog, pljeskavice i drugi oblici prerađenog mesa

Velika većina viršli i drugog obrađenog mesa prepuna je soli, natrijum nitrata i drugih konzervanasa, veštačkih aroma i mnogih drugih štetnih sastojaka. Ova hrana je toliko prerađena da čak i ako je imala neku hranljivu vrednost, izgubila ju je u toku pripreme.

3.Kolači, torte i krekeri koji su kupljeni u prodavnici

Ovi proizvodi svrstani su u istu grupu, jer su zdravstveni problemi koje izazivaju veoma slični. Pored visokog nivoa šećera i soli, mnogi od ovih proizvoda sadrže i prezasićene masti.

4.Dodaci hrani i prelivi za salate

Većina začina i preliva za salate sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup jer on dodaje težinu proizvodu, tako da izgleda kao ga ima količinski više i poboljšava ukus proizvoda, a prilično je jeftin. Mnogi od njih sadrže prezasićene masti i aditive. Čak i zdrava salata od svežeg povrća može postati nezdrav obrok ako joj dodamo preliv koji nije zdrav.

Jedan od načina da se hranite zdravije jeste da napravite svoje začine i svoje prelive za salatu, jer ćete tada znati koji se sastojci nalaze u njima. Prelive koje ste sami napravili možete držati u frižideru bar nedelju dana.

ZAKLJUČAK

Suština je u tome da se hranite potpuno prirodnom biljnom hranom, koja po anatomskim i fizioloskim karakteristikama najvise odgovara i prija ljudskom organizmu – jednostavnije rečeno čovek je stvoren da se hrani biljnom hranom koja je najbolje gorivo za njegov kvalitetan i produktivan zivot. Najzdravija je biljna PRESNA ISHRANA, i izbacivanje iz upotrebe svih oblika prerađene i rafinisane hrane. KORISTITE SVE PRIRODNO I SAMI SVE SPRAVLJAJTE, NIŠTA NEMOJTE DA KUPUJETE ŠTO JE PROŠLO PROCES HEMIJSKE OBRADE (PREPUNO JE TOKSINA, RAZNIH ADIRTIVA itd.) AKO VAM JE STALO DO SVOJE VITALNOSTI I NARAVNO KVALITETNOG FIZIČKOG I ŠTO JE NEJVAŽNIJE DUHOVNOG ZDRAVLJA.

Savršena alga spirulina

Spirulina (Arthrospira platensis i Arthrospira maxima) je jednoćelijska plavo-zelena alga koja gradi spiralne niti vidljive mikroskopom, mirisa i ukusa sličnog morskoj travi. Može se naći u slatkim vodama, jezerima i rekama, na mestima sa dosta sunca. Najbolje uspeva u sredini bez pesticida. Zbog toga je, iako se danas kultiviše za proizvodnju dodataka u ljudskoj ishrani, potpuno organski izvor proteina, esencijalnih amino i masnih kiselina, gvožđa i vitamina, a posebno karotenoida.

Ova mikroalga u svom sastavu ima preko 100 hranljivih supstanci i predstavlja izvanredan i najpotpuniji nutritivni dodatak ishrani.

Danas su se mnogi širom sveta uverili u njenu veliku nutritivnu vrednost i u njeno povoljno delovanje na zdravlje i telesnu energiju.

Spirulina je bogat izvor vitamina, minerala, proteina u čiji sastav ulaze esencijalne aminokiseline koje su neophodne našem organizmu, a unose se samo preko hrane, odnosno naš organizam ih ne skladišti već ih je potrebno obezbediti organizmu putem ishrane. Posebno se izdvaja aminokiselina fenilalanin koja blokira dejstvo centra za apetit. Spirulina se koristi u dijetetici, kozmetici i koristi se kao dodatak svakodnevnoj ishrani. Spirulina se preporučuje osobama koje su izložene svakodnevnom stresu, većem psihofizičkom naporu jednom rečju predstavlja energiju za aktivan život.

Najznačajnija blagotvorna dejstva Spiruline su:

Dodatak kod neredovne i nepravilne ishrane

Smanjuje apetit i pomaže u borbi protiv gojaznosti

Preporučuje se vegeterijancima i rekovalescentima

Utiče na podizanje imuniteta

Čisti organizam od toksina i teških metala

Ubrzava metabolizam

Pomaže kod dijabetesa

Snižava visok krvni pritisak

Poboljšava krvnu sliku

Reguliše crevnu floru i varenje

Suzbija alergije i upale

Uklanja celulit

Poboljšava koncentraciju i pamćenje

Povećava izdržljivost kod sportista

Spirulina u svom sastavu ima širok spektar hranljivih materija koje su impresionirale nutricioniste širom sveta. Priroda je u Spirulini spojila preko 4000 hranljivih sastojaka od vitalnog značaja za ljudsko telo.

Nutritivne informacije 100gr

 • Energetska vrednost 914kj/218 kcal
 • Protein 22.18 gr
 • Ugljeni hidrati 53.76 gr
 • Masti 3.14 gr

1 tableta (0.4 gr)

 • Energetska vrednost 3.6kj/0.9 kcal
 • Protein 0.08 gr
 • Ugljeni hidrati 0.21 gr
 • Masti 0.012 gr

Spirulina je prirodni najbogatiji izvor:

 • beta karotena: 25 puta viŠe nego u šargarepi
 • gvozđa: 28 puta više nego u goveđoj jetri
 • vitamina B12: 4 puta više nego u goveđoj jetri
 • vitamina E: 3 puta više nego u pšeničnim klicama
 • kalcijuma: 5 puta više nego u neprerađenom mleku
 • aminokiselina: kompletni profil aminokiselina
 • proteina: 3puta više nego u ribi, piletini ili crvenom mesu
 • antioksidanas: sadrži celi spektar prirodnih antioksidanasa

 

MAK – RIZNICA VITAMINA I MINERALA!

Opis i poreklo

Mak je jednogodišnja biljka koja ima ružičaste, bele, narandžaste, crvene ili ljubičaste cvetove. Zrela makova glavica spolja je naborana. Unutar glavice nalazi se nekoliko odeljaka koji sadrže stotine semenki. Semenke su sićušne, bubrežastog oblika, orašastog ukusa i hrskave teksture. Mogu biti smeđe, sivo-plave i žute boje. Ulje maka dobija se hladnim presovanjem sirovog semena i ono je jestivno kao i svako drugo ulje od semena.

Energetska i nutritivna vrednost

Energetski sadržaj 100 g semenki maka iznosti 533kcal / 2231kJ. Od toga je 45% masti, 24% ugljenih-hidrata i 18% proteina. Od vitamina izvrstan je izvor Tiamina (0,85 mg što čini 56% RDA), Piridoskina (0,4 mg što čini 22% RDA), a dobar je izvor Folne kiseline (35 µg što čini 17% RDA), Riboflavina (0,2 mg što čini 12% RDA), i vitamina E (1,1mg što čini 11% RDA).

*RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).

Od minerala mak je izvsrtan izvor Mangana (6,8 mg što čini 270% RDA), Bakra (1,6 mg što čini 180% RDA), Kalcijuma (1448 mg što čini 145% RDA), Fosfora (849 mg što čini 106% RDA), Magnezijuma (331 mg što čini 95% RDA), Gvožđa (9,4 mg što čini 94% RDA) i Cinka (10,2 mg što čini 68% RDA).

Semenke maka u 100 g sadrže:

– 10 g dijetalnih vlakana. – 30,8 g nezasićenih masnih kiselina, od toga 30,5 g linolne kiseline. – 89 g fitosterola.

Lekovitost

Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka ističu se nezasićene masne kiselin, pre svega linolna kiselina i oleinska kiselina.

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina koju naš organizam ne može sintetizovati. Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka gde učestvuje u njihovoj izgradnji, podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K topljivih u masti. Naučna istraživanja upućuju na to da može sudelovati u procesu usporavanja razvoja multiple skeroze. Takođe može pomoći u zaštiti kardiovaskularnog sistema, regulisanja krvnog pritiska i zgrušavanja krvi. Često se primenjuje za lečenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.

Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ova kiselina nije esencijalna i ljudski organizam je može delimično sintetisati. Istraživanja naučnika sa Univerziteta Northwestern otkrivaju da oleinska kiselina može učestvovati u usporavanju pojave raka delovanjem na nivou gena. Takođe štiti karadiovaskularni sistem od oštećenja.

Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje. U narodnoj medicini mak se koristio za dobijanje opijuma koji su lekari koristili za umirivanje bolova, ali su ga na žalost i mnogi zloupotrebljavali. Mak koji se prodaje u radnjama ne sadrži alkaloide jer je seme osušeno.

Mak sa bananom i dinjom

Sastojci:
– 100 g mlevenog maka (najbolje sveže mlevenog)
– 50 g suvog grožđa
– sok od 1/2 limuna
– 500 g dinje
– 1 banana
– prstohvat nane

Priprema:
U mleveni mak dodati suvo grožđe, zgnječenu bananu, limunov sok i promešati. Dinju izrezati na kockice i pomešati sa makom I nanom.