KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA SPREČITE ZAVISNOST OD ŠEĆERA

Verujem da ne postoji osoba kojoj se nije dogodilo da u jednom trenutku svog života posegne za slatkim, pa i pretera sa unosom šećera i slatkiša.

Danas, više nego ikad, propagira se zdrav način života koji podrazumeva veliko „ne“ za slatkiše. I to iz sasvim opravdanog razloga. Nekontrolisan unos šećera izaziva zavisnost. Tako da, nemojte se pravdati i pronalaziti razloge za neumerenost u slatkom, to nikome ne koristi, a naročito ne vama. Ukoliko znate da ne možete lako da odolite ovom izazovnom „neprijatelju“, probajte da se pridržavate sledećih strategija koje ću vam predstaviti.

Prvenstveno moram da napomenem da prirodni šećeri kojih ima u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu štetni, čak su i dobri za zdravlje organizma, te njih možemo slobodno konzumirati, naravno u umerenoj meri. Ali nije isti slučaj sa rafinisanim i industrijski prerađenim šećerom. Kao što verovatno znate, ovi šećeri predstavljaju veliku opasnost po ljudski organizam, pa njihovim izbacivanjem iz ishrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a pritom ćete se rešiti i želje za slatkim koja u stvari predstavlja zavisnost.

Za ljubitelje slatkiša sama pomisao na izbacivanje šećera može psihološki da deluje, ali okrenite to u svoju korist. Na prvom mestu pažljivo birajte šta i kada jedete. Možda će grubo zvučati, ali tako je. Vaše telo nije kanta za smeće!

Ako baš ne možete bez slatkog, onda birajte sezonske slatkiše za koje znate da ih ne možete dobiti u bilo koje doba godine. Na taj način, lakše ćete se suzdržati tokom ostalih meseci i na kraju nagraditi sebe sladoledom leti, recimo, ili slatkom bundevom u jesen. To ne znači da tada treba da preterujete, bez obzira na to što su to poslastice za koje znate da su dostupne u tom kratkom periodu. Najvažnije je imati mere!

Sledeći korak jeste taj da nikada ne smete biti gladni. Ključ uspeha je imati uravnotežene obroke i jesti na svaka tri do četiri sata. Znate već zlatno pravilo – tri glavna obroka i dve užine raspoređene tokom dana. Nutricionisti savetuju da to budu tri konkretna obroka u kojima će se konzumirati meso i dve užine gde će se uneti zadovoljavajuća mera ugljenih hidrata. Izbalansirajte svoje obroke, to će umnogome olakšati potrebi za slatkišima. Ukoliko uz to i mislite pozitivno, ohrabrujete sebe i bodrite, na pravom ste putu.

Naučite da razlikujete žudnju od istinske potrebe. Ljudi često mešaju glad sa žudnjom ili žeđi, pa posegnu za slatkišem ili nekom brzom hranom pre nego što zaista razmisle o potrebama. Vrlo često signal koji telo šalje bude znak dehidracije, a ne potrebe za hranom. Prema tome, pijte što više tečnosti, ali vode ili čajeva, nikako alkohol i gazirana pića. Umesto kupovnih sokova, napravite limunadu ili izmiksajte neko drugo voće, tako ćete zadovoljiti želju za slatkim, a zadržati se u granicama zdravog. Ako baš osećate jaku potrebu za slatkim i ne možete da joj se oduprete – uzmite kockicu tamne čokolade ili voćni jogurt.

Recept koji mnogo pomaže mojim klijentima u borbi sa slatkim nagonom jeste šaka koštunjavih plodova i jedna banana u tašni koju nose sa sobom. Probajte i vi!

Najvažnije od svega jeste da nikako ne odustajete.

Takodje, možemo da vam preporučimo i zdrave putere ili namaze. Neke od njih možete pronaći na zdravozrno.com

This Post Has One Comment

  1. Oljivera

    Ja sam to radikalno smanjila i prilico sam sigurna da sam prosla kroz proces odvikavanja slican onom odvikavanju od tezih supstanci. Ali sam nekako pregurala i posle toga sve bude lakse

Оставите одговор

Anti-Spam Quiz: